Как да подобрим максимално съня с новородено бебе

Линдзи Хенигър е основател на The Sleep Ranch (@thesleepranch) и майка на 3 момичета. През 2017 г. тя става сертифициран педиатричен треньор по съня и е помогнала на хиляди семейства (по целия свят) да научат малките си деца как да заспиват и да спят през цялата нощ..

Когато ставаме родители, историите, които чуваме най-често, са за безсънните нощи и въпросите, които най-често чуваме са: „Как спи бебето?“ и „Уморявате ли се?“. Знаете, че да бъдеш родител и безсънието не трябва да вървят ръка за ръка. Сънят не е лукс, той е необходимост.

Често трябва да се напомня, особено на родителите на новородено, за значението на съня за тяхното цялостно благополучие и здраве, както и за това на бебето им. Продължете да четете за няколко начина как да увеличите времето на съня, дори ако сте родител на новородено бебе.

4 начина за максимално подобряване на съня с новородено бебе

  1. Създайте успокояващо пространство за сън

Има прости стъпки, които можете да предприемете, за да гарантирате, че бебето ви има най-голям шанс да заспи и да спи през цялата нощ. 

Белият шум е голям помощник за най-спокойния сън на вашето бебе. Той може да заглуши външните шумове, като например  шум от домашните любимци, по-големите братя и сестри и трафика. Освен това имитира звуците, които бебето е чувало в утробата на майката, което го прави изключително успокояващо и релаксиращо. Много възрастни също намират ползи от съня с бял шум, така че изпробвайте го сами!

В допълнение към шума, бебетата се влияят и от светлината. Ярката светлина, която прониква в детската стая, може да доведе до по-ранното сутрешно събуждане. Използването на затъмняващи щори ще позволи на вас (и на бебето ви) да спите по-дълго време без прекъсване.

Друг важен фактор е температурата. Препоръчителната температура за мястото за спане на бебето е около 20 градуса. Съчетаването на това с подходящия спален комплект и нощничка ще гарантира, че на бебето няма да му е твърде горещо или твърде студено през нощта, което ще ограничи ненужните събуждания.

  1. Следване на рутинна програма

Бебетата се радват на структура и рутина, което също така ви дава възможност да планирате деня си и да си осигурите необходимото време за себе си. Създаването на рутина, дори през първите няколко месеца, може да бъде изключително полезно. Тъй като бебетата могат да бъдат непредсказуеми, особено по отношение на съня, уверете се, че рутината ви не е твърде строга и може да се адаптира към кратки или пропуснати дрямки.

Времето за събуждане е от решаващо значение, за да се гарантира, че бебето ви получава подходящо количество сън и бодърстване през деня, което спомага да се предотврати преумората на вашето бебе. Преумореното бебе е трудно да заспи отново, така че избягването на това може да ви върне ценни часове сън.

  1. Дайте си спокойствие

Като родител безопасността и благополучието на бебето са на първо място, което често може да е причина за вашите безсънни нощи. Стресът е водеща причина за проблеми със съня сред възрастните. За да намалите стреса, осигурете си спокойствие, като следвате правилата за безопасен сън:

  • сам
  • По гръб
  • В детско легло или креватче

Като следвате тези насоки, ще се тревожите по-малко за вашето малко дете през нощта.

Друга чудесна възможност за спокойствие е умното чорапче на  Owlet и камерата Owlet Cam 2. Не само че можете да наблюдавате отблизо бебето си, но камерата също така проследява и ви уведомява, когато бебето се разплаче. Чорапчето проследява показателите за качеството на съня на вашето бебе, включително сърдечния ритъм и средното ниво на кислород, което позволява на цялото семейство да спи по-спокойно.

  1. Помолете за помощ

И накрая, знайте, че можете да поискате помощ! Независимо дали става дума за приятели или роднини, които ви помагат, или за гледане на бебето, докато вие се отдадете на заслужена почивка, знайте, че не сте сами.

Друг чудесен източник на информация са педиатричните треньори по съня. Сънят е от съществено значение, а молбата за експертна помощ често може да облекчи тежестта върху вас и вашето семейство. Тяхната основна задача е да осигурят съня на цялото семейство и има много различни методи и възможности, в които да се ориентирате, за да можете да направите това, което работи най-добре за вашето семейство.

Линдзи Хенигър

Здравейте, казвам се Линдзи, основателка на The Sleep Ranch и майка на 3 момичета. През 2017 г. станах сертифициран треньор по детски сън. Помогнала съм на хиляди семейства (по целия свят) да научат малките си деца как да заспиват и да спят през цялата нощ без помощта на мама или татко.

Shopping Cart
Scroll to Top