10 факта за бебетата през първия месец от живота им

Повечето майки си мислят, че първият месец от живота на бебето е свързан само със сън и хранене, но всъщност се случват много неща! Ето десет забавни факта за първия месец на вашето бебе. Способността на малкото телце да расте и да се променя с такива бързи темпове е забележителна, не пропускайте някои от тези удивителни факти за вашето растящо снопче радост.

  1. Бебето ви плаче по различен начин заради различни нужди. Целият този плач може да е объркващ, но всеки плач означава нещо различно. Бебето ви може да плаче, когато е гладно, мокро, уморено или просто иска да бъде гушнато. Ако се научите да разбирате плача на бебето, това може да направи дългите дни по-лесни и по-щастливи и за двама ви.
  2. Бебето ви предпочита по-високи гласове. Ето защо променяме гласовете си, за да разговаряме с бебетата. Това е заучено поведение, защото така получаваме реакция от бебетата.
  3. Вашето бебе буквално променя сърцето ви. Когато чуете сърдечния ритъм на бебето си за първи път, е трудно да повярвате, че такова малко същество може да има такова въздействие върху вас. Но това е вярно! Проучване установи, че когато майките слушат сърдечните удари на бебетата си, собственият им сърдечен ритъм се променя, за да съответства на ритъма на бебетата.
  4. Вашето бебе не плаче със сълзи. Точно така, гласните струни на бебето ви може и да не липсват, но очите му няма да се навлажняват още няколко месеца.
  5. Вашето бебе има много чувствителна кожа. Може би сте забелязали, че кожата на бебето ви е много мека и деликатна. Това е така, защото бебетата се раждат със защитен слой от vernix caseosa- това е бял, кремав, естествено срещащ се биофилм, който покрива кожата на плода през последния триместър на бременността. Покритието на Vernix върху кожата на новороденото предпазва кожата и улеснява извънутробната адаптация на кожата през първата постнатална седмица, ако не се отмие след раждането. Този бях слой помага да се запази кожата им здрава и започва да изчезва след няколко дни, затова не забравяйте да полагате допълнителни грижи за кожата на вашето бебе!
  6. Бебето ви има повече вкусови рецептори от възрастните. Бебетата се раждат с около 10 000 вкусови рецептора, което е повече, отколкото имат възрастните! Това им помага да различават различните вкусове и да се доверяват на вкусовите си рецептори, когато пораснат.
  7. Главата на бебето съставлява една четвърт от теглото му. В началото бебетата са малко по-тежки, но с израстването им теглото им се изравнява. За щастие тези големи глави имат меки места и могат да се справят с ударите и натъртванията, които ще получат, докато се учат да ходят и да се придвижват.
  8. Бебешките изпражнения променят цвета си. Първите изпражнения на новороденото се наричат мекониум и обикновено са черни или зелени. След няколко дни изпражненията на бебето ви ще променят цвета си на жълтеникав. Ако видите кръв в изпражненията на бебето си, незабавно се свържете с вашия педиатър.
  9. Вашето бебе вижда само в черно и бяло. При раждането зрението на бебето е доста слабо. То може да вижда само неща, които са в близък план, и всички те са черно-бели. Но не се притеснявайте, нещата бързо ще се подобрят! До края на месеца бебето ви ще може да вижда цветове и по-далечни предмети.
  10. Имунната система на бебето ви все още се развива. Бебетата се раждат с много незряла имунна система, поради което са по-податливи на болести. Но не се притеснявайте – тя ще се развие бързо и бебето ви ще може да се бори с инфекциите за нула време.

    Само за един кратък месец бебето ви ще е пораснало и развило толкова много! Удивително е да си помислите за всички промени, които настъпват за толкова кратко време. Не забравяйте да се насладите на този специален период – той минава бързо!

Анджела Силва
Анджела е завършила бакалавърска степен по физическо натоварване и уелнес и е сертифициран от NASM личен треньор, който специализира в областта на фитнеса и възстановяването след раждане. Тя обича да пише, да разказва вицове и да прекарва време със семейството си, за предпочитане по време на риболов. Тя споделя много от приключенията си в Instagram като @angelagrams

Shopping Cart
Scroll to Top