7 основни правила когато посещавате новородено

Следвайте тези съвети при посещение на новородено

Новородените бебета са наистина най-хубавите. Те са толкова пухкави и сладки и имат миризма на новородено. Така че е разбираемо, че искате да си осигурите всички възможни бебешки прегръдки, когато някой близък има новородено. Въпреки това, когато посещавате новородено и неговото семейство, е важно да се съобразявате с огромната промяна, която се случва с вашите близки.

Ето седем основни правила за посещение на новородено, без да се подреждат по определен ред:

  1. Отидете на гости, когато е удобно за родителите.

Новият член на семейството има нов график, което може да бъде стресиращо. Затова едно от основните правила за посещение на новородено е да се съобразите с графика на родителите, а не непременно с вашия. Признайте, че макар да е хубаво да имате посетители, това може да бъде и тревожен момент, така че бъдете гъвкави и търпеливи с новите родители. В края на краищата те ви позволяват да бъдете около чисто новото им бебе.

  1. Винаги мийте ръцете си и използвайте дезинфектант, преди да докосвате или държите бебето.

Това не би трябвало да е проблем, но трябва да се повтори. Винаги, ВСИЧКИ измивайте ръцете си (и използвайте дезинфектант за ръце, когато има такъв), преди да държите новороденото, което посещавате. Дори да сте си измили ръцете при пристигането, не забравяйте да ги измиете и непосредствено преди да държите бебето.

  1. Без целувки!

Мисля, че всички сме чели ужасяващи истории за неволно разпространение на херпесния вирус върху новородени. Въздържането от целуване на бебето по лицето (или където и да е другаде) е просто добро правило. И не пъхайте пръсти в устата на бебето, независимо дали са чисти или не. Никога.

  1. Искайте разрешение, преди да правите снимки, и не използвайте светкавица.

Винаги е добра идея да попитате, преди да направите снимка на новото бебе (и да я публикувате в социалните мрежи), за да уважавате границите и родителите.Освен това, тъй като използването на светкавица може сериозно да раздразни очите на бебето, не забравяйте да я изключите, преди да направите снимката.

  1. Не водете малките си деца.

Въпреки че децата ви най-вероятно са очарователни и доста добре възпитани, оставете ги вкъщи, когато посещавате новородено бебе. Присъствието на допълнителни хора не само може да предизвика повишена тревожност у новите родители и бебето, но и рискувате да разпространите микроби, независимо дали децата ви са болни или не. Затова оставете срещите за игра, когато бебето е достатъчно голямо, за да общува с него.

  1. Предложете да помогнете.

Независимо дали става въпрос дали ще донесете храна или нещо сладко  при посещението ви или за предлагане на помощ за други братя и сестри, ако има,  да предложите помощта си е чудесен начин да превърнете посещението си в нещо, което наистина помага на близките ви. В зависимост от отношенията, които имате с тях, ще знаете какво е подходящо.

  1. Не прекалявайте с времетраенето на вашата визита.

Въпреки че новите родители оценяват подкрепата и посещенията след раждането на бебето, важно е да не прекалявате с времетраенето. Времевата рамка отново зависи от отношенията ви с новите родители. Например, ако сте на гости на сестра си или на друго близко семейство, може да останете цял ден, да й помагате с различни домакински задължения, задачи или на другите си племенници/племеннички. Но ако сте на гости на приятел, около половин час е по-подходящо време. Общувайте с близките си и улавяйте настроенията им, когато ги посещавате. Няма да сгрешите, ако останете за по-кратко време, което гарантира, че ще дадете на новите родители и бебето тяхното пространство и няма да ги стресирате.

Лорън Содърбърг

 Майка на две сприхави деца. Любителка на неловко дълги хаштагове и емоджита с еднорози. И бебета, очевидно.

Shopping Cart
Scroll to Top