5 съвета за сън за бременни жени

Бременна ли сте и имате проблеми със съня? Ако е така, не сте сами. Добрият сън по време на бременност е почти като началото на лоша шега и понякога изглежда невъзможен. Но не е задължително да е така. Като следвате тези пет съвета, ще сте на път да се наспите добре по време на бременността.

Най-добри съвети за сън по време на бременност

Съвет #1: Проверявайте заобикалящата ви среда

Мястото, на което всъщност лягате и спите, трябва да е място, което да усещате като светилище: успокояващо, чисто и спокойно. Затова, преди да заспите, сложете всички дрехи  в гардероба, занесете лаптопа си в друга стая и изхвърлете всички отпадъци (опаковки от храна примерно), които са на нощното ви шкафче.

След това, когато сте готови да загасите осветлението, направете това. Загасете всички светлини и се уверете, че няма излишни звуци, които да ви разсейват и да ви пречат да заспите. Ако партньорът ви хърка, помислете дали да не използвате тапи за уши или да инвестирате в машина за бял шум. Спалнята ви да е възможно най-тъмна, тиха и хладна, за да оптимизирате съня си.

Съвет #2: Възглавници, възглавници, възглавници

Може да не сте свикнали да спите с възглавници, но по време на бременността те могат да бъдат най-добрият ви приятел. Използвайте възглавници, за да подпирате главата, гърба, корема и краката си. Можете дори да използвате възглавница между коленете си, за да облекчите натиска върху долната част на гърба. Експериментирайте, докато намерите удобна позиция, и се придържайте към нея.

Страдате ли от киселини по време на бременност? Ако е така, инвестирайте във възглавници със средна до голяма твърдост. Наместете ги удобно зад раменете  и се старайте да спите изправени, а не директно по гръб, за да не са толкова силни киселините през нощта.

Обръщате ли се от една страна на друга, защото ви болят бедрата, когато спите? Време е да си вземете възглавница за тяло, която можете да увиете между краката си, за да изравните бедрата си по време на сън. Ако не можете да си позволите възглавница за тяло, опитайте да използвате една изключително твърда възглавница, поставена между коленете. Можете също така да опитате да използвате подложка за матрак върху матрака си за допълнителна опора, докато спите настрани.

Съвет #3: Внимавайте за режима на храненето си

Вероятно сте осъзнали, че това, което консумирате преди лягане, може да ви държи будни или да ви помогне да заспите малко по-бързо.

Обилното хранене непосредствено преди лягане е рецепта за лошо храносмилане и безсъние. Яжте вечерната си храна поне няколко часа преди да планирате да заспите. Също така избягвайте кофеина следобед и вечер, тъй като той може да затрудни заспиването. Някои казват, че изпиването на чаша топло мляко преди лягане може да ви помогне да заспите малко по-бързо. В млякото се съдържа аминокиселина, която според експертите прави клепачите тежки, като повишава нивата на серотонин в мозъка ви.

От друга страна, ако установите, че се събуждате с чувство на глад посред нощ, изяжте богата на протеини закуска преди лягане. Едно твърдо сварено яйце, лъжичка фъстъчено масло или шепа бадеми могат да ви помогнат да се чувствате сити през нощта.

И докато сме на темата за храната, уверете се, че се храните здравословно по време на бременността. Добре балансираното хранене ще помогне на тялото (и ума) ви да се чувстват добре и ще спомогне за по-добър сън.

Съвет #4: Създайте режим за лягане

Ако си лягате и ставате по едно и също време всеки ден, тялото ви ще започне да се адаптира и да очаква сън по това време. Опитайте се да избягвате дрямката през деня, за да ви се приспива вечерта. . А ако имате навика да скролвате в Instagram или Pinterest преди да заспите, помислете дали да не изключите телефона си един или два часа преди  да заспите. Светлината от екрана може да попречи на добрите желанието ви да заспите. Щом започне да ви се приспива вечерта, позволете си да си легнете. Тялото ви се нуждае от цялата възможна почивка в момента.

След като установите рутина, ще ви бъде по-лесно да заспите и да имате добър и плътен сън през цялата нощ.

Съвет #5: Усвоете техники за релаксация

Съществуват редица техники за релаксация, които можете да опитате, за да заспите. Един от популярните методи е прогресивната мускулна релаксация, която включва напрягане и отпускане на различни мускулни групи по цялото тяло. Друга вид техника е дълбоко дишане, което ще помогне на тялото ви да се отпусне и да се подготви за сън.

Казват, че лавандулата е успокояващ и релаксиращ аромат, така че сложете малко лосион с лавандула на ръцете и краката си, за да ви помогне да се отпуснете, преди да си легнете.

Добрият сън по време на бременността е от съществено значение както за вас, така и за вашето бебе. Като следвате петте съвета, които описахме в тази статия, ще сте на път да си осигурите необходимата почивка. За щастливи сънища и нощи, изпълнени със сън, преди появата на снопчето радост.

Маделин Харис

Копирайтърът Маделин Харис е родом от Южна Калифорния, но е живяла и работила на различни места в страната и по света. Сред любимите ѝ места са Хой Ан, Виетнам, и Напиер, Нова Зеландия. Тя е голям фен на хот- йога.

Shopping Cart
Scroll to Top