365 шепички щастие или всичко за бебето през първата му годинка

Да бъдеш родител е благословия. Появата на дете в семейството носи неповторими вълнения и си е истинско предизвикателство. И, разбира се, с идването на бебето всичко вкъщи се променя. Родителите започват да виждат света по различен начин и искрено се удивляват на всичко, свързано с бебето. Възникват нови притеснения и страхове. И почти всички родители започват да говорят в множествено число, описвайки симптоми при бебето: «Имаме колики.., не се изхождаме редовно…, никнат ни зъби… с температура сме цяла нощ…» и т.н. Мило е нали?

Първите дни след раждането са посветени изцяло на „свързване с бебето“. Отдайте му се с цялата си любов и с цялото си сърце и се наслаждавайте на всеки миг. Гушкайте го, поставяйте го върху гърдите си, говорете му, пейте му, докосвайте го, галете го, люлейте го. Физическата ласка и близост е от особено значение и за вас и за него.

През първите месеци бебето спи, яде и… расте и се развива

Много е важно родителите да изградят режим на хранене и сън на бебето. Това внася спокойна атмосфера у дома. През този период физическото развитие на бебето е твърде ускорено. През първите два месеца Вашето бебе ще наддава средно между 170 г и 330 г на седмица и ще пораства с около 2.5-3 см на месец. Сърдечната честота (пулсът) при бебета в първите месеци е ускорен – между 100 и 190 удара в минута. За този период бебето ще започне да се обръща на двете си страни, да вдига главичката си и да я задържа стабилно, да се заглежда по посока на звука и движенията на очите му ще са все по-координирани. То ще се смее с глас, когато го закачате и му говорите нежно и ще се наслаждава на гласа си. Ще започне да гука като имитира звуци, които чува и постоянно ще пъха ръчичките в устата си. Ще започне да оказва натиск с крачетата си, когато е изправено на твърда повърхност. Ще може да държи играчка и да я разклаща.
Да, първите четири месеца са изпълнени с много предизвикателства…

Коликите

Ако здравото и добре хранещо се бебе започне да плаче три часа на ден, три дни в седмицата, три седмици, това са колики. Интересно определение, нали? Коликите започват към втората седмица след раждането и обикновено свършват към третия месец. Те са по-силни през късния следобед и вечер. Причината за тях са недостатъчното количество ензими и микроорганизми и съзряването на храносмилателната система. Много добър ефект при колики има хомеопатичното лекарство Nux vomica 9CH. Препоръчва се по 5 гранули от лекарството, разтворени в малко мляко да се дават на бебето три-четири пъти дневно.

За спокойни родители има умно чорапче

Сънят при бебето е много индивидуален. Новородените се нуждаят от около 14 до 18 часа сън за денонощие. Някои бебета спят по-малко, други трудно се събуждат дори за хранене. Много родители се притесняват много докато бебето спи. Това нарушава атмосферата в дома. За да спести много от страховете на родителите е създадено умното чорапче Owlet Smart Sock. С Owlet приложението за смартфон и умното чорапче вие ще сте винаги наясно със здравето и безопасността на вашето малко Съкровище. В реално време ще получавате данни за три важни показатели, свързани със здравето на бебето: пулс, ниво на насищане на кислород в кръвта, продължителност и качество на съня. И може да бъдете спокойни.

 

Открийте спокойствието с Owlet Smart Sock. За повече информация посетете owletcare.bg.

И не забравяйте новородените показват своята „ангелска усмивка” неволно, най-вече когато спят.

Д-р Зорка Угринова

Shopping Cart
Scroll to Top
Може да се възползвате от специалните 10 % намаление, като приложите EXPO10 към желания продукт.
This is default text for notification bar